Welkom!

Welkom op de site van de District Scouting Wedstrijden, regio Noord-Holland Noord, subregio Noorderkwartier.
Je vind hier foto's en berichten van de laatste DSW's de komende en wellicht binnenkort wat meer foto's uit het archief van een aantal jaren terug!
Kijk lekker rond!

Foto's

De eerste foto's van DSW 2017 staan online! Bekijken ze snel op deze pagina. Er zijn ook weer een flink aantal foto's van voorgaande jaren online gezet. Heb jij nog foto's voor in dit archief? Laat het ons weten!

Noorderkwartier ACHTSTE!

De afvaardiging van DSW Noorderkwartier, F.P.G. Future Planet Geus hebben weten door te dringen tot de top tien tot de ACHTSTE plaats, een enorm mooie prestatie! Van harte proficiat met deze mooie plek. Totaal waren er 106 ploegen die tijdens Pinksteren streden voor de landstitel bij de LSW, de volledige uitslag vind je hier: Uitslag LSW2018

Als DSW-reporter ben je soms in de bevoorrechte positie om eens bij andere groepen in de keuken te mogen kijken, om zo te zien hoe zij zich voorbereiden op de DSW. Zoals elke scoutinggroep anders is, zo bereid elke groep zich ook anders voor op deze spannende scoutingwedstrijden. Afgelopen weekend (12 maart) was ik te gast bij de Dirk Duyvel uit Alkmaar.

Toen ik aankwam kreeg ik direct een kop koffie in mijn handen gedrukt, altijd een goed begin naar mijn idee. Het was een gezellige drukte in het scoutslokaal. Een paar scouts stonden geconcentreerd naar hun zelf geschilderde vlag te kijken, en wat anderen waren druk bezig meer kleuren verf uit te zoeken. Het was duidelijk dat de scouts veel zin hebben in de DSW. Er was ook nog een hoop te doen: hout hakken, een menu samenstellen, er moest nog een vlag geschilderd worden en een yell bedacht worden. Vergeet het inpakken van de kampkist niet! De scouts hoefde dus zeker niet stil te zitten.

Een van de scouts vertelde dat het voor haar de 1e keer DSW wordt. Ze vond het spannend maar vooral leuk, omdat het iets nieuws is. Wat ze vooral spannend vind is dat ze nu niet in de zelfde patrouilles meedoen als normaal tijdens de opkomsten, omdat niet iedereen mee gaat. Daarom zijn de groepen gecombineerd. Vooral de PL’s en APL’s gaan mee op dsw. Het stelde haar wel gerust dat ze afgelopen zomer al eens op het naaldenveld geweest is, en een beetje weet wat ze kan verwachten.

Een andere scout vertelt enthousiast dat hij het meest uitkijkt naar het eten. Want zegt hij zelf “Wie houd er nou niet van eten!” Hij is erg blij met het land wat aan zijn patrouille is toegewezen, want doordat ze als themaland Egypte hebben kunnen ze broodjes shoarma maken als avondeten. Later verteld hij over hoe hij al eens mee geweest is op DSW en toen per ongeluk in zijn vinger gesneden heeft met zijn zakmes. Daar ontstond toen een onwijze samenwerking van groepen door, met de verbandkist van de Heerlijkheid-scouts uit Bergen en de support van een scout uit Akersloot kon zijn vinger toen verbonden worden door een van de leiding van weer een andere groep. Toch is de moraal van dit verhaal dat voorzichtig doen met zakmessen altijd verstandig blijft.

De Dirk Duyvel Groep vind zelfstandigheid erg belangrijk, dat komt ook terug in het voorbereiden op een weekend als DSW. De scouts die op DSW gaan krijgen de ruimte om na de gewone opkomst samen met hun patrouille voor te bereiden op DSW. Daar is wel leiding bij aanwezig maar de scouts mogen zelf bepalen wanneer ze wat doen en of ze daarvoor op scouting willen zitten. Kort nadat ik aankwam ging een van de twee patrouilles ook naar huis omdat ze het welletjes vonden voor de dag en volgende week weer verder zouden gaan. De Egypte-patrouille ging ondertussen nog even door met het bedenken van een yell en teamnaam. Ik heb allerlei creatieve dingen langs horen komen, zelfs nog een spetterende rijm waar woorden als: Egypte, winnen en aardappelpuree in langs kwamen. Zoals een van de scouts zelf zei “Het mag dan niet Egyptisch zijn, het rijmt wel”.

Scoutsleiding Ari vertelt dat hij het vooral belangrijk vind dat de scouts de voorbereiding zelf doen en er veel plezier in hebben. Hij wijst me op een vlag die in het lokaal hangt: “Misschien niet de mooiste vlag die ze ooit gemaakt hebben.” zegt hij “Maar ze hebben hem wel he-le-maal zelf gemaakt. En dat is voor mij het belangrijkste. Het is hún vlag”.

Maar de DSW-voorbereidingen vallen niet alleen buiten de opkomsten, vandaag hebben de scouts tijdens de opkomst met hun patrouille allemaal een vlaggenmast gepionierd. Want ook voor scouts die niet meegaan op DSW, is pionieren een toffe activiteit. Terwijl ik later die middag meekeek met de voorbereidende scouts hebben ook de Rowans en Sherpa’s opkomst. Ze zijn in het zonnetje origami aan het maken. Een van de Rowans vertelt enthousiast over de keer dat hij een hert gezien heeft op DSW. Dat heeft toch wel echt indruk op hem achtergelaten.

Ik wil de Dirk Duyvel graag bedanken voor hun gastvrijheid, de gezellige middag en lekkere koffie. Gaan jullie ook iets tofs doen met de groep als voorbereiding op DSW en lijkt het je leuk als ik daar een stukje kom schrijven voor de site. Laat het me vooral weten en wie weet kom ik langs!

Maxxyme