Welkom!

Welkom op de site van de District Scouting Wedstrijden, regio Noord-Holland Noord, subregio Noorderkwartier.
Je vind hier foto's en berichten van de laatste DSW's de komende en wellicht binnenkort wat meer foto's uit het archief van een aantal jaren terug!
Kijk lekker rond!

Foto's

De eerste foto's van DSW 2017 staan online! Bekijken ze snel op deze pagina. Er zijn ook weer een flink aantal foto's van voorgaande jaren online gezet. Heb jij nog foto's voor in dit archief? Laat het ons weten!

Noorderkwartier ACHTSTE!

De afvaardiging van DSW Noorderkwartier, F.P.G. Future Planet Geus hebben weten door te dringen tot de top tien tot de ACHTSTE plaats, een enorm mooie prestatie! Van harte proficiat met deze mooie plek. Totaal waren er 106 ploegen die tijdens Pinksteren streden voor de landstitel bij de LSW, de volledige uitslag vind je hier: Uitslag LSW2018

Enkele weekenden geleden alweer, 11 en 12 april, hebben de scouts in de onderste helft van onze regio weer mee gedaan aan de District Scouting Wedstrijden (DSW). Maar liefst 10 scoutinggroepen verdeeld over 20 ploegen kwamen op dit weekend af, en al vroeg op de ochtend zat de sfeer er goed in.


Al om kwart voor negen stonden de eerste enthousiaste scouts voor het hek te trappelen om hun tent op te zetten, deze ploeg van de Dirk Duyvel groep uit Alkmaar had zelfs binnen 10 minuten hun tent perfect staan. Maar ook de andere ploegen hadden veel zin in het weekend.

Zo was de sfeer bij de meiden van Scouting St. Jacobus uit Akersloot UITMUNTEND!. Toen rond tien voor tien de laatste ploeg zich had aangemeld bij het hek kon er om elf uur geopend worden. 


Dit jaar werden de vlaggen gehesen door twee bootsmannen van de Marco Polo uit Alkmaar die vorig jaar de DSW gewonnen hadden en ons vertegenwoordigd hebben op de LSW. Op een losgeraakte spanband, waardoor er een vlag naar beneden viel na, verliep de opening soepel. Na de opening presenteerde alle ploegen hun Ghanese masker en hun yell. Het was duidelijk te horen dat iedereen dit jaar erg hun best had gedaan op de yell. Maar ook de maskers zagen er allemaal schitterend uit. 


Rond half twaalf vertrok de eerste ploeg voor de hike, dit jaar een barre tocht door de rimboe met verschillende leuke posten. Zo was er een post waar een bevroren t-shirt aangetrokken moest worden, een post waar met een zelf gemaakte brancard een parcours afgelegd moest worden en zelfs een post waar woorden lipgelezen moesten worden terwijl er luide muziek uit een koptelefoon kwam. 


Sommige ploegen liepen de tocht beter dan andere, maar rond 4 uur waren de meeste ploegen toch weer terug op het terrein. Na de barre tocht door de jungle was er natuurlijk geen tijd om rustig te gaan zitten, er moest gekookt worden! Dit jaar stond er een bonensoep met rijscurry op het menu. Al dat heerlijks (en bij sommige ploegen zanderigs) werd afgesloten met een fruit toetje naar eigen inspiratie. 


Toen alle scouts hun buikjes rond hadden gegeten, en de leiding ook genoten had van een heerlijke (zandvrije) maaltijd op het leiding terrein, de afwas gedaan was en de logboeken ingevuld waren. Was het tijd om een beetje te ontspannen. Voor sommige ploegen betekende dit, tijd om eens scouts uit andere groepen te leren kennen. Maar voor anderen, tijd om gewoon lekker in de tent te relaxen. 


Rond half 10 begaf iedereen zich naar de kampvuurkuil waar we naar een fantastisch spannend verhaal van Gijsbert hebben kunnen luisteren over de avonturen van zijn familie in Ghana, af en toe afgewisseld door een liedje. En zelfs met een bekertje warme chocolade melk. En dat alles ook nog eens rondom een kampvuur. Na dat fantastische spektakel gingen de scouts terug naar hun tent om te slapen. Maar scouts zouden geen scouts zijn als ze gelijk stil waren. Toen het rond 2 uur eindelijk stil was op het jeugdleden terrein kon ook de nachtwacht lekker gaan slapen.

De volgende morgen was het rond een uur of acht al weer een drukte van belang op het jeugdleden terrein, er werd druk ontbeten en de eerste enthousiastelingen begonnen voorzichtig met het inpakken van hun tas. Uiteraard waren er ook ploegen die zich nog eens omdraaide.

Rond half tien werd er geopend met het hijsen van de vlag door twee meisjes van scoutinggroep de Geuzen uit Alkmaar, dit maal bleven de vlaggen wel hangen.  Om tien uur werd er gestart met het “red de olifanten spel”. Een spel met 10 posten waar de ploegen verschillende spellen deden om de olifanten van de stropers te redden. Zo was er een post waar de scouts een reclame spotje moesten maken om de olifanten te redden, een post waar de scouts een mini pionierwerkje konden maken en een post waar voorwerpen opgepakt werden met piopalen om de “vingerafdrukken te beschermen”. Uiteraard was er ook een toffe moppen-met-limonade post.

Rond een uur of één hadden alle ploegen de laatste post gehad en een broodje gegeten, het was nu tijd voor het thematheater. De ploegen hadden tijdens hun eigen opkomsten een stukje voorbereid wat ze nu konden laten zien. En ook de yells werden nog eens gedaan om nu beoordeeld te worden. De ploegen hadden erg hun best gedaan in de voorbereiding van de toneelstukjes.

Na de toneelstukjes was het tijd om op te ruimen en de tenten af te breken. Het Ghanese dorp wat de dag ervoor verschenen was, verdween weer en langzaam bouwde de spanning zich op naar de uitslag. Uiteraard hebben alle ploegen ontzettend hun best gedaan, maar sommige ploegen hebben het net ietsjes beter gedaan dan anderen. De winnaars van de DSW 2015 zijn… groepje 1517, de scoutsploeg van scouting St. Jacobus uit Akersloot. Hieronder is een overzicht van hoe de andere ploegen het gedaan hebben.

 

Het was een zeer geslaagd weekend, met de nieuwe regio organisatoren: Richard en Bart. Ze hebben het weekend in zeer goede banen geleid en iedereen goed gecoördineerd. Tot volgend jaar!